Eveeet artık o malum zaman geldi çattı. Bloğumda 2 gün sonra başlayacak olan seyahatimizle ilgili yazıp çizebilirim. Öncelikle sürecin en başına dönmek istiyorum. İleride gitmek isteyecekler için de ufak tüyolar barındıran ve gideceğimiz yerlere ilişkin bilgiler vereceğim bir yazı yazmak amacım. O kadar çok blog okudum, değişik sitelere göz attım ki bu süreçte Balkanları avcumun içi gibi biliyorum diyeceğim neredeyse :)
Eğer yurt dışı gezisi planlıyorsanız ve daha ucuza mal etmek istiyorsanız uçak biletlerinizi mutlaka birkaç ay önceden almanızı tavsiye ediyorum. Biz Mayıs ayı civarında Pegasus'un yeni kampanyalarını da görünce satın almıştık. Belgrad, Üsküp gibi yerlere seferleri var artık Pegasus'un ve önceden alındığında gayet hesaplı oluyor. Her neyse, biletleri almaya karar verdiniz ve gideceğiniz yeri belirlediniz. Biz birkaç ülkeyi kapsayan bir güzergah belirlemiştik kendimize. Başlangıç noktası olarak da Belgrad şehrini. Sırbistan ile başlayacak yolculuğumuza Makedonya ve Bosna Hersek ile devam edeceğiz.
Öncelikle bu aşamada belirtmekte fayda var ki bu 3 ülkede vize istemiyor. Balkanlarda vize istemeyen sayılı ülkelerden kendileri. :)
Bizim gideceğimiz yerleri belirlemedeki öncelikli kriterimizde bu oldu. Tren yolculuğunu düşünenler de vardır aranızda ama şimdiden söyliyim tren seferleri çokta yoğun ve yardımcı olacak cinsten değil oralarda. İnternette de çok fazla bilgi bulamıyorsunuz bu konuda. Şehirler arasında ya da ülkeler arasında genel olarak tercih edilen ulaşım aracı otobüs oluyor. Neyse ki biz Belgrad'tan Üsküp'e trenle gideceğiz. Buna çok seviniyorum çünkü tren yolculukları bana çok zevkli geliyor ve eminim güzel fotoğraflar çıkacaktır.
Birden fazla ülkeye gitmeye karar verdiyseniz gitmek istediğiniz noktaları önceden belirlemeniz iyi olacaktır. İyi bir planlama şart. Örneğin yolculuk kısımlarını gece yolculuğu şeklinde gerçekleştirirseniz zamandan tasarruf etmiş olursunuz ve gezmek için daha fazla zamanınız olur.
Gelelim konaklamaya gitmeden önce booking.com ya da hostelworld gibi sitelerden kolayca ucuz ve güzel bir yer bulabilirseniz. Genelde öğrenci işi konaklamalarda gecelik 10 Euro dolaylarında oluyor fiyatlar. Bu işi de hallettik. Ha bu arada pasaport işine pek değinmedim ama bu konuda internette yeterince bilgi var zaten.
Gitmeden önce elinizde gidiş-dönüş biletleri, pasaport, yeterince Euro ve hostel rezervasyonları vs gibi şeylerin çıktıları olursa geçişlerde daha az sorun yaşarsınız. Genelde pek bir sorun çıkmadan hallediliyormuş bu aşama ama bizde 2 gün sonra yaşayarak görücez bakalım. :)
Okuduğum sitelerden edindiğim bilgilere göre Balkanlardaki şehirler genellikle ufak ve bir günde gezilebilecek cinsten ve yürüyerek her yere ulaşılabiliyor. Biz de bu bilgilere güvenerek 7 güne 6 şehir sığdırabileceğimizi düşündük ve ona göre bir güzergah belirledik. Hala bazı noktaları karanlık olan rotamızda zaman zaman "yüreğinin götürdüğü yere git" şeklinde hareket etmemizde muhtemel. :)
Pekiiiii nerelere gideceğiz biz?
1) Belgrad
Belgrad büyük bir şehir ve gezip görülecek birçok yeri var. 2 güne sığdırabiliriz umarım. Çünkü aklımızda bisiklet ile ufak bir gezi yapmakta var. :)
2) Novi Sad
Novi sad her yıl Temmuz ayı başlarında Exit müzik festivaline ev sahipliği yapan bir şehir. Biz kaçırdık ama siz bu tarihe denk getirmeye çalışabilirsiniz. En önemli yerlerinden bazıları Danube Parkı, Petrovaradin Kalesi ve Stari Grad.
3) Skopje (Üsküp)
Üsküp'te gezilip görülecek çokta fazla bir yer yok açıkçası çoğu yer de onarılıyor diye duydum. Ama Üsküp'e yarım saat uzaklıktaki Matka Gölü kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. Umarım zamanımız kalırda gitme fırsatı buluruz.
4) Lake Matka
Matka Kanyonunda huzurlu bir tekne gezisi yapmayı çok istiyorummm. :) Ve bunun yanında çok eski zamanlara ait yapıları, kiliseleri ziyaret etmekte harika olurdu.
5) Ohrid
Ohri kenti ve gölü Unesco tarafından Dünya mirasları listesine dahil edilmiş. Gerçekten cennet gibi çok sevimli ufak bir yer. Kendi halinde bir kasaba edasında ama esasında epey turiste ev sahipliği yapıyor.
6) Sarajevo (Saraybosna)
Saray bosna ziyaretimiz sırasında bizi en hüzünlendirecek şehir olacak sanırım. Savaşın derin izlerini taşıyan bir yer Bosna hersek ve eminim hikayelerini dinleyeceğimiz birçok kişiyle tanışacağız.
7) Mostar
Bosna Hersek'te yaşanan iç savaş sırasında yıkılan ve sonra tekrar yapılan meşhur Mostar köprüsü. Artık bir tarafında müslümanların bir tarafında hırvatlar ya da hristiyanların yaşadığı bir yer diyebiliriz köprü için.
Benden şimdilik bu kadar. Umduğumdan uzun bir yazı oldu malesef. Sonuna kadar dayanıp okuyanlara şimdiden teşekkürler. Döndükten sonra aldığım notlar ve çektiğim fotoğraflar eşliğinde gittiğimiz yerlerle ilgili daha detaylı yazılar yazacağım elbette. Bu da yolculuğa hazırlık yazımız olmuş olsun. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder